Fakta om sukralose

hero_girl_cerealEn sikker ingrediens

Alle nye matvareingredienser må gjennomgå omfattende tester før de er tillatt. Sukralose er ingen unntagelse. Sukralose er blitt testet i over 20 år og all innsamlet data bekrefter at sukralose er et sikkert produkt. Tilsynsmyndigheter i over 80 land har godkjent produktet.

Noen av instituttene og myndighetene som har testet sukralose er:

 • IVL Svenska Miljøinstitutet
 • The US Food and Drug Administration (FDA)
 • The European Food Safety Authority (EFSA)
 • Health Canada
 • Food Standards Australia/New Zealand
 • Japanese Food Sanitation Council

Alle tilsynsmyndigheter har konstatert at alle mennesker kan konsumere sukralose. Søtningsmiddelet er spesielt egnet til personer med diabetes ettersom produktet ikke påvirker blodsukkeret og insulinnivåene.

Sukralose er pålitelig

Sukralose har fått mange gode resultater i testene som har blitt utført. De siste av sikkerhetstestene de siste 20 årene har bl.a. slått fast at:

 • sukralose ikke forårsaker skade på dyr og planteliv
 • sukralose ikke påvirker stoffskifte i kullhydrater
 • sukralose ikke påvirker blodsukkeret, verken på kort eller lang sikt, eller nivået av serum-insulin
 • sukralose ikke inneholder noen kalorier: sukralose nedbrytes ikke til energi
 • sukralose ikke har noen andre kjente bivirkninger

Les mer

FAKTA: Sukralose er sikkert for miljøet
Sukralose skader ikke miljøet, heller ikke dyre- eller plantelivet. Det er også biologisk nedbrytbart, og danner kun salt, vann og karbondioksid når det brytes ned i jord og vann.

Sukralose har gjenomgått mange vitenskapelige studier, både i Europa og ellers i verden. Alle tilsynsmyndigheter som har gransket testresultatene har godkjent sukralose. I januar 2008 rapporterte IVL Svenska Miljøinstitutet innholdet av sukralose i vannet ved ulike svenske renseanlegg. Deres undersøkelse viste at sukralose ikke akkumuleres i naturen. IVLs resultat stemmer godt overens med prøveresultatene som Tate & Lyle leverte til European Food Safety Authority (EFSA) i ansøkningsprosessen i 1998.

FAKTA: Sukralose er bra for personer med diabetes
Det har blitt utført flere tester som har studert forbruk av sukralose ved diabetes. Alle tester har påvist at sukralose ikke absorberes av kroppen. Dette gjør sukralose til et godt alternativ for diabetikere, da det holder insulinnivåene på et stabilt nivå.

Tilsynsmyndigheter i Europa (EFSA) har konstatert at alle dataene bekrefter at sukralose er sikkert både for diabetikere og ikke-diabetikere.

FAKTA: Sukralose kan lette på vektnedgangen
Kalorifrie søtningsmidler kan være et skritt på veien til et lettere liv. Både Livsmedelsverket og dietetikere anbefaler å minske på sukkerinntaket. Ved å velge et sukkerfritt alternativ framfor et sukret alternativ kan overvektige personer redusere sitt kaloriinntak betydelig.

Samtidig er det viktig å forandre flere ting i livsholdningen, endring av kostholdet generelt og mosjon må også ofte til.

Laste ned: Brosjyrer om sukralosepdf

Slik blir sukker til sukralose

Sukralose er fremstilt av sukker gjennom en patentert tilvirkningsprosess i flere trinn. Tre hydroksylgrupper i sukkermolekylet erstattes med tre kloratomer. Dette gir et stabilt søtningsmiddel som smaker som sukker, men som ikke inneholder kalorier. Klor er til stede naturlig i mange av de mat- og drikkevarene vi spiser og drikker hver dag, og spiller en viktig rolle i mange biologiske prosesser og i naturen generelt.

Sukralose ble oppdaget i 1976 ved et forskningssamarbeid mellom det britiske foretaket Tate & Lyle og Queen Elizabeth College i London. Etter at sukralose ble oppdaget har produktet blitt testet i over 20 år. I dag er sukralose godkjent som søtningsmiddel i over 80 land.